Ügyfelem egy kereskedelmi csapatba keresett megbízható, aktív, pörgős munkatársat, amikor az automatizált felvételiztető szoftvernek köszönhetően, két önéletrajz maradt személyes átvizsgálásra.
Az egyik jelentkezőnek kiváló végzettsége volt a munkakör betöltésére, azaz a feladat ellátására. Míg a másiknak
kommunikációs készsége hívta fel magára a figyelmet.

Természetes adottságaikat, képességeiket vizsgáltuk meg elsőként a HR Specialista Módszerrel. Mindkettőjüknek voltak előnyei és hátrányai. Vagyis voltak bizonyos tulajdonságaik, amelyekkel nehezebben boldogulnak, és voltak olyanok, amelyek inspirálóak a feladathoz.

Az első jelentkezőnek – hívjuk Jánosnak – kiemelkedőnek találtuk az intellektuális képességeit, mert vág az esze, mint a borotva, viszont a döntéseit és cselekedeteit csak hosszas halogatás után szereti megindítani. Nagyon magas fékezéssel, egy helyben maradási ösztönnel rendelkezett, aminek köszönhetően, mérlegel, halogat és tologat, nem tudott volna spontán feladatokat elvégezni. Illetve a pontosság megköveteli, hogy javítsam: TUD spontán lenni, de csak stressz hatására. A stressz következménye soha nem édesíti meg a keserű kávét…

A HR Specialista Módszernek éppen az a lényege, hogy megmutatja az embereknek azt a természetes működési elvét, amiben Ő jól és komfortosan érzi magát, és ha eszerint működhet, akkor a legjobb formájában teljesít mindenki, bármiről is legyen szó! 🙂

A többi módszer, amelyek jelenleg elérhetőek a HR szakmában, és az emberismerettel foglalkozó területeken, az adott életszakaszhoz tartozó sérülésekkel, stressz viselkedéseivel foglalkozik, abból állapítja meg a személyiségjegyeket, aktuális tulajdonságokat. Ám, ha az illető bármilyen körülménye megváltozik, azzal együtt megváltozik a stressz viselkedése is, ezért nem megbízhatóak a kérdezz-felelek tesztek!

Na de térjünk vissza a két jelentkezőre! Jánosról kiderült, hogy ügyfél panaszok kezelésére, gyors munkavégzésre, váratlan helyzetek kezelésére hosszú távon nem alkalmas. Mindemellett a kommunikációs készsége is igen alacsony volt, vagyis éppen az értékesítési folyamat fontos eleméhez, konkrétan a beszédhez nem volt kellő adottsága.

A másik jelentkezőt, Gergőt, mint egy búgócsigát tudtam jellemezni, kevés alvással is, hajnali keléssel, azonnali munkavégzésre alkalmas, már reggeli után, azonnal aktívan képes nekilátni a munkának, mindemellett be sem áll a szája, és csak dobálja az érveket, meggyőződéseit. Sajnos, neki viszont a végzettsége volt labilis, az alapján nem Őt választották volna, mert nem volt annyi „papírja”, mint Jánosnak.

Ügyfelemnek nagyon imponált mindkét versenyző adottsága, ismerete, képessége, tudása, így a módszer és az elemzés nélkül biztosan megszenvedte volna a kiválasztási döntést. ÁM, és itt jön a csattanó!

Mindkét jelentkezőt alkalmazta! Új üzleti célt tűztek ki, új stratégiát állítottak fel. Módosítottak a terveken és egyiküket a szakmai hátteret biztosító szakmai feladatokra, a másikat pedig az üzletszerző, ügyfeleket látogató (lepkefogó) feladatok elvégzésére vették fel. Gergő behozta az üzleteket, látogatta a partnereket, búgócsigázhatott és használhatta  beszélőkéjét, majd – mint egy stafétabotot – a megfelelő ponton, átadta őket Jánosnak, aki „földelte” és szerződtette az ügyfeleket, képviselve a szakmai megbízhatóságot és kereskedelmi érdekeket.

Gyönyörűen látszik, mennyire zseniális dolog egy ilyen módszer és tudás birtokában lenni. Az eredmény felülmúlta megbízóm minden üzleti elvárását!