Ne ítélkezz felettem amíg nem értesz.

Nem tudsz megérteni, ha már eleve elítélsz.

Ha viszont megértesz, soha többé nem ítélsz el!

**********************************************************************

MI A KÜLÖNBSÉG A VÉLEMÉNY ÉS AZ ÍTÉLKEZÉS KÖZÖTT?

RÖVIDEN:

A vélemény ebből a szempontból az, amikor látom a saját helyzetemet, és közben
látom a másik ember helyzetét IS! MINDKÉT IGAZSÁGOT ÉSZREVESZEM! Az enyémet, és az övét is! Az ő szemszögéből… Akár neki is igaza lehet… Tudod…? 🙂

Az ítélkezés az, amikor CSAK a sajátomat látom.
Különösen, ha ennek hangot is adok, esetleg demagóg módon közvetítem. Ráadásul mit sem ér, nem hoz felismerést, és nem változtatom meg hatására az életemet, a nézőpontomat, a hozzáállásomat, vagyis NEM TANULOK ÁLTALA!
Ennek a különbségnek a felismeréséhez hasznos eszköz a tükör. 🙂

Szerintem, valahol itt van a határ. Látom a másik igazát, vagy csak az enyémet?
Továbbá az, hogy mit kezdek az észrevételemmel, mire használom, hogyan kezelem…

HOSSZASAN:

Nekem is rendszeresen van benyomásom és véleményem másokról, helyzetekről, dolgokról. Ez úgy hiszem, teljesen természetes. Hiszen, figyeljük a ránk ható világot, információkat, élményeket gyűjtünk; tanulni, tapasztalni, fejlődni szeretnénk. Illetve a saját magunk pozicionálása is lényeges. Különben pedig még a legtisztább lelkű embereknek is lehetnek olykor negatív csengésű észrevételei másokról.  Joguk van hozzá!

Nem szabad (nem érdemes) álszentnek lennünk, és erő felett, megtagadnunk, ellenállnunk, hogy ha van véleményünk, érzésünk bizonyos dolgokról. Egyébként sem vagyok híve az elfojtásnak, az érzelmek visszatartásának, pedig sok vendég, ügyfél keresett már fel miatta.

Talán ismered a mondást:

„A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra…”

Elnézést, de ez mindent elárul, hogyan bánjunk véleményünkkel! 🙂

önismeret - szívtanoda - tükör

Amikor egy másik emberről gondolatokat alkotok, önmagamhoz hasonlítom, magamból indulok ki.

A saját érzéseim, gondolataim befolyásolnak a legjobban és az, hogy éppen elégedett vagyok-e önmagammal, a helyzetemmel és a környezetemmel, vagy sem. Az is, hogy amit őbenne látok, az nekem milyen gyengeségemet, vagy erősségemet juttatja eszembe! Egyáltalán nem biztos, hogy csak az a helyes, ahogyan én gondolom. Sőt, általában hamar kiderül akár az ellenkezője is.

Azt, hogy magammal milyen viszonyban állok, rengeteg tényező befolyásolja, akár egyik percről a másikra is megváltozhat. Tehát, érdemes megfigyelni, hogy mi az a valami a másik emberben, ami a negatív érzést kiváltja bennem, és megnézni, ez a dolog hol jelenik meg az életemben vagy a körülményeimben.  Miért zavar az a valami egyáltalán? És bizony, bizony, ilyenkor elő kell venni a tükröt, ÖNMAGAMMAL ŐSZINTÉNEK LENNI, és megnézni, hogy énbennem hol a hiba, hol van annak a dolognak a hiányai vagy mi a problémám valódi oka.

A sok leírás remélem segít a számodra felismerni, megérteni mi a különbség vélemény és ítélkezés között. Egy dolgot biztosan megállapíthatunk és kijelenthetünk:

Az ítélkezés teljesen ellentétes a feltétel nélküli szeretettel.

Hiszen a feltétel nélküli szeretet nem más, mint ELFOGADNI A MÁSIK EMBERT, szőröstől-bőröstől. Annak másságát, nézőpontját és az Ő IGAZSÁGÁT, majd minden ellenére, vagy mindamellett: SZERETNI.

TETSZETT AZ ÍRÁS? Oszd meg másokkal is! 🙂

HA PEDIG SZERETNÉL MÉG ILYEN, vagy ehhez hasonló dolgokról olvasni, szeretettel ajánlom figyelmedbe a SZÍV-TAN-KÖNYV-et, mert ez a fenti írás is a könyvből származik! Onnan idéztem!

KATTINTS A KÉPRE, ÉS RENDELD MEG! 

SZÍVTANKÖNYV

Vagy keresd a hamarosan megjelenő legújabb könyvemet, a Hogyan változtasd meg az életed – címmel!