Miért nincs csak szimplán
JÓ, vagy ROSSZ? #1

Hogy lehet, hogy amit egyikünk fehérnek lát, az valójában fekete? Miért vitatkozunk annyit? Miért nincs egyszerűen egy igazság, és kész?

Azért nincs JÓ, vagy ROSSZ, csak úgy önmagában, mert EMBERBŐL VAGYUNK, rengeteg érzékszervvel, SZÍVVEL, ÉSSZEL, LÉLEKKEL. Írtam nektek két izgalmas példát ehhez.

Nekünk, emberként szükségünk van arra, hogy megéljük, megtapasztaljuk, hogy a dolgok milyenek. Gondolj bele, ez biztosítja a létezésünket, a túlélésünket, a fejlődésünket. Hideg, meleg. Világos, sötét. Borús, napos. Kellemes, kellemetlen.

Az egyik magyarázatom, miért van szükség mindig két dologra:

Képzelj el, egy fehér üres lapot. Tegyél rá tollal egy pontot. Nézd meg jól a pontot.
Csak akkor látod, hogy az egy pont, ha van hozzá egy valami, mondjuk egy fehér lap, amin az a pont amit megfigyelsz, rajta tud lenni, azaz látszani tud.

miért nincs jó, rossz

Papír nélkül, nincsen pont. Honnan tudod, hogy az a pont kicsi, vagy nagy? Esetleg, rajzolsz mellé egy másik pontot, ami valószínűleg nem pontosan ugyanakkora lesz. Tehát egymáshoz viszonyítva az egyik kisebb, a másik pedig nagyobb. És folytathatnám, milyen csodálatos, és firnyákos dolog ez az emberi lét…

A másik kedvenc témám ezzel kapcsolatban az, hogy miként változhat egy szemléletmód:

Képzeld el: egy ismerősöddel ketten vagytok egy teremben, ahol sötét van. Kettőtök között félúton van egy legalább 1 méter átmérőjű tökéletes gömb.

Megkérdezlek:
– Milyen színű a gömb, kedves Olvasó?
– Ez a gömb, sötét színű, szerintem szürke.

– Kedves Olvasó Ismerőse. Milyen színű a gömb?
– Szerintem is sötét szürke.

Majd aztán, mert szeretnél teljesen pontos választ adni, eszedbe jut, hogy van egy zseblámpa a zsebedben. Előveszed, bekapcsolod, rávilágítasz a gömbre, és megszólalsz:
– Ez a gömb világos! Ez fehér!
– Nem, ez a gömb, sötét! – mondja biztonsággal az Ismerősöd. Hiszen ő még mindig sötétnek látja, mivel tőled érkezik a fény a gömbre. Neki nincs zseblámpája.

nincs jó vagy rossz

Most játszd le fejben a főnököddel, az anyósoddal, a gyerekeddel, vagy a szomszédoddal azokat a történeteket, amikor úgy érezted, nálad van a zseblámpa. Tudod, amikor azt érezted, hogy Neked van igazad! Na, megvan?

Emlékszel, hogy akkor különbözött a véleményetek? Picit gondolj bele az Ő helyzetébe, nézd az Ő szemével a “gömböt”, az igazságot… Most, most mit látsz?

Amikor TELJESEN BIZTOS voltál abban, hogy neked volt igazad, az a JÓ, amit Te képviselsz, megváltozott egy kicsit? Picit képzeld magad az ő helyébe, és értsd meg az Ő igazát. IS!

Talán, a következő találkozásnál, köszönj előre, és legyél kedvesebb, vagy akár öleld is meg.

ÍGY LEHETSÉGES AZ IS, HOGY EGYSZERRE AKÁR KETTŐ, VAGY TÖBB IGAZSÁG IS LÉTEZIK! ÍGY MŰKÖDÜNK MI EMBEREK!

Mindent vizsgálunk, mindent mérünk, viszonyítunk, ezért a létezésünkhöz szükséges a JÓ, és a ROSSZ is.

A következő írás, arról fog szólni, milyen nézőpontok tudják megszerettetni, elfogadtatni veled a ROSSZ létezését!

HA NEM AKARSZ LEMARADNI, KATTINTS IDE, IRATKOZZ FEL CIKKEINKRE!

Ilyen, és ehhez hasonló érdekességeket fogunk tárgyalni.

Néhány példa:

Mi a különbség az ítélkezés és a vélemény között?

Mit érdemes tudni a kapuzárási pánikról?