Rengeteg adat és cikk születik mostanában arról, hogy nagyon nehéz embert találni. Mit gondolsz, mennyiben érint ez téged, amikor új kollégát keresel? Sok magyar munkavállaló keres külföldön megélhetést és nehéz így itthon, jó munkaerőt találni. Pár évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy csak protekcióval lehet bekerülni valahová, és százasával küldték ki az önéletrajzaikat a munkakeresők a hirdetésekre.

Elárulom: SEMENNYIRE.

MERT NEKED MINDEGY mi nehezíti a munkádat! Neked mindig volt, és lesz olyan körülmény, ami nem segít, sőt inkább gátol, és nehezít…  DE, ne csüggedj emiatt, éppen ez benne a kalandos. Továbbá egy igazán jó dolog is van benne: neked mindig csak AZT az EGYET kell kiválasztanod, aki neked, a cégednek ideális!

Erről egy magánéleti példa jutott eszembe. A nőknek van egy korszakuk, amikor minden pasit felcímkéznek, többnyire negatív jelzőkkel (nős, hülye, hazug, megbízhatatlan, stb..). Aztán vannak, akik ebben életük végéig benne is ragadnak. Keseregnek, és ehhez a szorongós érzéshez keresnek igazolásokat, történeteket, és másokat, akiknek szintén ugyanilyen nehéz sorsuk van. (A munkaerő piacon ezek a „károgó” nők, az  újságírók, szövegírók, akik jó szaftosan szövegeznek, és a legeladhatóbb érzést táplálják írásaikkal, azaz a félelmet, és az élet nehézségeit. Ez a dolguk, nincs ezzel bajom, csak tudni kell ezt a háttér információt, és nem beleszorulni a szorongásba.)

Az ilyen nőktől rengeteg okos tanácsot kaptam, amikor még én is kerestem a párom. Nagyon gyorsan egész világra kiterjedő bánatot, elkeseredettséget, lehetetlenséget tudnak terjeszteni, aminek a vége, hogy annyira lehetetlen a pártalálás küldetése, hogy értelmetlen elkezdeni. Ez tipikus mondat volt: „Minek neked, pasi, mind egyforma!” Csak egyetlen válaszom volt erre, hogy ne tudják rám ragasztani a kudarcaikat: „Nekem csak egy kell. A kivétel. Aki erősíti a szabályt!”

Most is ezt tudom mondani erre. Nekünk mindegy, milyen szempontok nehezítik a keresést, a kiválasztást. Mindig vannak hatások, és oda kell tennünk magunkat, meg kell dolgozni azért az egyért. De mindig van kivétel, és minden zsáknak, megvan a maga foltja! Nekünk, össze kell hoznunk a keresletet a kínálattal. Csak a végeredmény számít, az egyetlen pontosan beilleszthető puzzle részecske, az ideális munkaerő.

Nehézkes lehet az is, ha sok jelentkező közül kell választani és más nehezítettséget jelent az is, ha kevésből, mert az sem könnyebb. Minden korszaknak vannak előnyei és hátrányai. Mindegyik halmaznak megvan a maga legjobbja! Ő kiemelkedik a többi közül és reméljük, nem a „vakok közt félszemű király”-t választjuk ki. Ezért érdemes saját tudásodat folyamatosan fejleszteni. Azért, hogy függetleníthesd magadat minden további külső körülménytől, és mások vélt hitrendszerétől, hiedelmétől.

Feladatod, minél több tudást, és tapasztalatot felhalmozni, hogy biztonsággal, megrendíthetetlenül tudj kompetens személyként döntéseket hozni! Ebben fogok neked folyamatosan segíteni!