Fogadjunk, Te is tudod, hogy amikor másokban meglátsz egy hibát, az tulajdonképpen Neked egy üzenet? Nagyon egyszerű hétköznapi dolgok az egész életed minőségét befolyásolhatják. Pro, és kontra egyaránt. Érdemes saját céllal is megtanulni a HR Specialista Módszert, mert segít elfogadni önmagadat. Rengeteg példával élhetnék, de egy nagyon hétköznapi folyamatot vezetek le.

Például, azt hiszed, hogy lusta vagy, mert nehezedre esik elintézni, megcsinálni dolgokat, és mivel nyomaszt a feladat, az utolsó pillanatig elkerülöd. Majd a határidő előtt gyorsan megcsinálod. Vagy, ha azonnal kér tőled valaki egy feladatot, akkor pár másodperces lávakitörést visszafojtó mély levegő után igyekszel megcsinálni, de végül asztalon csapkodás, kudarc, és feszültség keletkezik a sikeres, jó megoldás helyett.

Ha nem Te vagy ilyen, tuti ismersz embert, aki képes így reagálni. A társadalom és a körülötte élők szerint a példánk főhőse egy „tesze-tosza”, halogatós ember. Sőt, szerencsétlenségére, ezt még Ő is elhiszi magáról, ezért rendkívül rosszul érzi magát a bőrében. Mindaddig, amíg meg nem értjük mi körülötte élők, és Ő saját maga is, hogy Neki ez a normális és természetes működése. Hősünktől el kell fogadni, hogy 5 alkalommal lenyomja az ébresztőt, és minimum 2 kávét meg kell innia ahhoz, hogy egyáltalán összerakja, hogy aznap milyen dátum van. Vele nem szabad, csak legkorábban 11-kor találkozót szervezni, de céges értekezletről is nézzük el neki, ha elkésik, mert korán kezdődik. Vagy ami nagyon jól bevált módszer lehet: legalább 1, de inkább 2 héttel előre szóljunk és rendszeresen emlékeztessük, hogy lesz egy korai meeting. Ha betervezi, beépíti a programjába, akkor lehet rá számítani, de érdemes nem elfelejteni, hogy ez számára akkor is terhes dolog marad. A lényeg, hogy mindaddig, amíg ezt hibának, és rossz tulajdonságnak kezeljük, valóban az is lesz!

HA VISZONT – és ezért csodálatos ez a módszer – megértjük, hogy az illető ilyen karakter, egész másként tekinthetünk rá. Mivel nem szeret hirtelen beleugrani a dolgok közepébe, ezért minden cselekedetét előre megtervezi, vagyis Ő lesz az, aki mindenre felkészülten, lépésről, lépésre képes összeállítani egy komplett projektet, hiszen fölöslegesen nem vág bele semmibe. Hagyni kell rá időt, de olyan rendszereket, és szabályokat tud megalkotni, és hibákat kikerülni, amit egy vehemens, gyors életet élő ember elképzelni sem tud. Hősünknek szüksége van nyugalmas környezetre, amiben párhuzamosan állnak a tárgyak, sokat ücsöröghet kedvenc székében, és mindig ugyanott van a tolltartó az asztalon, ahol szokott. A legjobb az, ha pontosan kiszámítható előre az is, hogy mit fog ebédelni aznap, vagy akár 2 hét múlva. Értsük meg Őt, ne kérjünk Tőle spontán feladatokat. Meg tudja csinálni, nem erről van szó, de minek szenvedtetni a másikat, ha tudjuk, neki ez stresszt okoz. Neki is, neked is az a jó, ha egészséges adottságaidnak megfelelően viselkedhetsz, és nem kell minden követelménynek megfelelned. A termelékenységed megemelkedik, a hatékonyságod felugrik, és ráadásul az eredményeid sokkal könnyedebben valósulnak meg, mint előtte bármikor, ha a természetes tulajdonságaidat éled.

Amikor tudjuk valakiről, hogy milyen karakter, minden hibája szerethetővé válik!!!! Sőt egy cégen belül, éppen ennek köszönhetően olyan csapatmunka alakulhat ki, amelyet minden tréner megirigyelhet! Mindenkiről pontosan megállapítható, hogy mikor, melyik munkafolyamatban tudja a feladatát a legtökéletesebben ellátni, és ennek köszönhetően, minden úgy megy, mint a karikacsapás.

Visszakanyarodva az első kérdésemhez, ha egy illetőnek valamilyen tulajdonsága szemet szúrt, akkor tudhatod, hogy neked is dolgod van önmagad megértésével… Fogalmazd meg magadnak, mi a legnagyobb bajod az emberrel, és nézd meg, az a probléma hol kapcsolódik be a Te életedbe. Keresd meg azt a pillanatot, amikor Te is szerettél volna úgy viselkedni, de nem engedted meg magadnak. Vagy azt, amikor ha azt csináltad volna, akkor valami jobbra fordulhatott volna. Esetleg magadat hibáztatod, és a másikra haragszol érte. Nézd meg, hogy hogyan illeszthető be a megoldás az életedbe. (Csak egy megjegyzés, mindig indokkal történik valami, nincs értelme a „volnákon” gyötörnöd magadat.)

Az első lépés a fejlődésben, ha észreveszed, hogy valami nem stimmel, valami nem tetszik neked…
Ettől az egyetlen pillanattól, bárki is vagy, bárhol is élsz, bármilyen a munkád, vagy anyagi, családi állapotod, BÁRMIT képes vagy megtanulni, megfejlődni és megváltoztatni…!