Persze, hiszen HR-es vagy, és érdekelnek az emberek!
Azt is tudtad, hogy ez stressz hatására alakul ki? Azt is végig gondoltad már valaha, hogy a személyiségtesztek, erre a stresszes állapotra építenek? Azt mutatják meg, milyen az egyén túlélő technikája, és adott pillanatban, milyen hatásra, hogyan reagál, mit cselekszik! Vagyis felismerik és kihasználják, későbbiekben  ennek alapján minősítenek és erre építve dolgoztatnak embereket! Engem, emberként, munkavállalóként, munkáltatóként és HR-esként ez rendkívüli módon elkeserít… Ezt a Wikipédiából idézem:

„A karakter gyerekkorban fixálódik be minden embernél, pár éves korban. Ez elkerülhetetlen és oka egy mély érzelmeket kiváltó konfliktus megélése. Innentől kezdi el magát valaki egy külső fogalommal azonosítani, belép a téves azonosulás, amely ezek után meghatározó szereppel rendelkezik az egyén fejlődésében. A karakter egészen életünk végéig elkísér minket valamilyen formában.”

Hol is kezdjem..? Tehát, megszületünk, egész sokáig jól érezzük magunkat a természetes viselkedésünkkel, majd ér bennünket valamilyen stressz hatás, és megtanuljuk, hogyan viselkedjünk, hogyan éljük túl az életet. Ezt szépen csiszolgatjuk, fejlesztgetjük, mindaddig, amíg meg nem halunk…

Ezt a viselkedésünket, túlélő módszerünket állapítják meg a személyiségtesztek és a kérdezz-felelek sorozatok. Most jön a lényeg. Ezzel legalább 3 hatalmas hiba lehetőség adódik:

  1. Ez egy átmeneti állapot! Abban a pillanatban kapsz képet egy jelentkezőről, amikor a tesztet kitölti. De lát egy hajléktalant hazafelé, vagy meghal az aranyhala, vagy beszól neki a főnöke, és ezt a tulajdonságát máris továbbfejleszti, megreformálja a technikai eszköztárát. Tehát, már másnap más választ adna bizonyos kérdésekre!
  2. Ez a viselkedés stressz-reakció. Tehát, kimondhatjuk, hogy a jelenleg általam ismert tesztek, arra építenek, hogy az illető mit cselekszik stressz hatására. Majd, így, ennek alapján választjuk ki egy munkakörbe, és erre építjük a cég jövőjét…!!!
  3. Téves azonosulás. Majdnem átugrottam a definíciót olvasva, de szerencsére kivastagították! Nem önmaga, és semmilyen köze sincs az Ő természetes, komfortos, és egészséges személyiségéhez, vagy működéséhez!

Ahogy írják, egész életünket valamilyen formában végigkíséri. Sajnálatos módon, elhisszük, hogy vannak megváltoztathatatlan dolgok. Nekem személyes véleményem az, hogy minden akár tudatosan is megváltoztatható. Egyetlen fontos dolog kell hozzá, észrevenni! Észrevenni, ha kellemetlen! Mindaddig, amíg nem okoz negatív tünetet valami, nem fáj, addig az nem „gond”. Amint csak picit is megsajdul tőle valamelyik testrészünk, leginkább a szívünk, azonnal „ügy” lesz belőle, és mivel felismertem, megváltoztathatom! Ha akarom.

Rengeteg személyiségteszt van már piacon, és örülök, ha az emberek, vállalkozások használják őket. Ez azt jelenti, hogy figyelnek egymásra, a dolgozóikra, és fontos számukra az ember! Ám azok is mind – az én eddigi ismereteim szerint (!) – a pillanatnyi hangulat alapján jellemeznek. Az aktuális állapotból, tanult, vagy felvett szokásokból, gondolkodásmódból, megszokásokból, vélt, vagy valós hiedelmekből táplálkozik. Általában ezekkel is az a helyzet, hogy nem a komfortos működést mutatják meg, hanem nyomás hatására, stressz reakciókkal jellemeznek. Hogyan, milyen technikával éli éppen túl valaki az életét. Na, szerintem ez elég gáz..

Nem rémisztgetlek tovább, ne aggódj, csak még egy észrevétel, mint bizonyíték. Figyeld meg, mennyire befolyásolja a hangulatodat, és a munkakedvedet csak egy egyszerű dolog. A napsütés. Vagy a borús idő.

Nekünk, HR-eseknek, Vezetőknek, az embereket komfortos viselkedésük alapján kell kiválasztanunk a vállalkozásunkba, nem elégedhetünk meg pillanatnyi, változó ismeretekkel egy jelölt kapcsán! A megfelelő embert, a megfelelő pozícióba kell kiválasztanunk, ráadásul hosszútávra! Továbbá gondoskodnunk kell a beilleszkedéséről, és legfőképpen biztosítanunk kell a maradását. Sokkal többet érünk el, ha az Ő, saját személyes, természetes működését, és komfort érzését vesszük figyelembe, és arra építkezünk! Mindemellett mivel az egyén is jól érzi magát a bőrében, még nagyobb eredményeket képes, jószántából, szívből cselekedve létrehozni!

Megfigyelések igazolják, hogy azok az emberek sokkal jobban teljesítenek, akiknek a saját karakterüknek megfelelő munkakörük van. Sőt, azt is több helyen láttam már, hogy ezt a módszert használó Vezetők, milyen konkrétan személyre szabottan osztanak ki feladatokat a dolgozóinak. Természetesen imádják Őket, és felnéznek Rájuk.

Ha erről bővebben is olvasnál még, sőt érdekelnek hatékony HR technikák, akkor kattint ide, szerezd be a szükséges tudást!