Örülne, ha minden képességét, tulajdonságát előre ismerhetné, nemcsak az önéletrajza alapján kellene döntenie?
Tudta, hogy minden ember, és minden alkalmazott egy született hős?

True story:
Egy kereskedelmi csapatba keresett megbízóm egy jól működő, és aktív embert, amikor hosszas szűrés után, 2 önéletrajzot mutatott be nekem. Az egyik jelentkezőnek rengeteg végzettsége volt a feladat ellátásához, míg a másiknak kommunikációs készsége hívta fel magára a figyelmet. Születési adottságaikat, képességeiket vizsgáltam meg elsőként. Mindkettőnek előnye, és hátránya is volt.

Az első jelentkezőnek az intellektuális képességei kiemelkedőek voltak, viszont a megindítási energiája – amivel egy feladatot elkezd, és végre tud hajtani – rendkívül alacsony, amiből kikövetkeztethetjük, hogy gyors munkavégzésre, egy spontán helyzet kezelésére hosszú távon, nem alkalmas. Mindemellett a torok csakrája sem volt terhelhető, vagyis éppen az értékesítési folyamat fontos eleméhez, a beszédhez nem volt adottsága.

A másik jelentkezőt pedig, mint egy búgócsigát tudtam jellemezni, kevés alvással, azonnali munkavégzésre alkalmas, és akinek mindemellett be sem áll a szája, viszont végzettsége alapján nem szívesen alkalmazták volna. Végül, így megismerve őket, mindkét jelentkezőt alkalmazták. Egy munkatársat kerestek, helyette bővítették a feladatot, új stratégiát állítottak fel, megemelték a terveket, és az egyiket back office feladatokra, a másikat front officefeladatok elvégzésére vették fel. A frontos hozta az üzleteket, a partnereket, búgócsigázhatott, és használhatta beszélőkéjét, míg a back office-os kolléga nyugodt, szervezett szakmai hátteret biztosított a folyamatok levezénylésében.

Az eredmény ezzel a két emberrel, felülírta Megbízom minden üzleti elvárását erre a munkaterületre vonatkozóan.
(Pár hónapon belül cégénél minden kulcsfontosságú emberről elkészítettük a jellemzést..!)