A történet magánéleti, de nagyon fontos jelentőséggel bír, ezért írom le Neked. Ráadásul szeretném megmutatni, a magánéletedben is mennyire csodaértékű használni ezt a tudást! Egy feleség válás előtti hangulatban, sírva, idegesen és elkeseredve jött Hozzám segítségért. A hölgy egy csupa szív és szeretet, igazi adni vágyós karakter, tele energiával, lendülettel.

Nem szeretem, ha valaki hosszasan panaszkodik, mert a megoldástól veszi el az időt és ráadásul, a lényegről elterelődik a figyelem, és mivel beleéli magát a problémába (önsajnálat), nehezebben tudja a másik szempontjából is megvizsgálni a helyzetet. Legalább fél órán keresztül mesélte apró részletekbe menően, hogy milyen hányattatott sorsa van és a férje milyen „töketlen” ember. Pár további jelzőt is használt, de azok nem tűrik a nyomdafestéket.

A legegyszerűbbel kezdtem. Megnéztem a HR Specialista emberismereti módszer segítségével, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznek és megkerestem mi az a működési elv, amelyben ennyire különböznek. Nem volt meglepő, amit megállapítottam. A feleség egy energikus, búgócsiga típus, aki állandóan mozgásban van és 5-6 órás alvással is megelégszik. A férje pedig éppen ellenkezője. Kissé magába forduló, csendes megfigyelő, és mielőtt egy fűszálat odébb tenne, napokig készül rá, jól megfontolja a lépéseit és a helyzet hosszas mérlegelése, tervek kovácsolása után cselekszik. Az egyikük bármikor kapható a házaséletre, míg a másiknak rá kell hangolódnia, és meg kell terveznie, hogy minden rendben lehessen addigra. (Igen, még ilyen titkos dolgokra is rálátással rendelkezik a módszer!) Ezek nem jó, vagy rossz működések, hanem csak mások. Fontos azt rögzíteni, hogy egyik sem jobb a másiknál, egyszerűen csak másként működnek!

Miután az asszonykának elmeséltem, hogy a férje nem „ellenség”, nem egy gonosz, rosszindulatú, lusta dög, aki szándékosan, kiszúrásból nem viszi le a szemetet azonnal, más nézőpontból látta a világot és a szerelmét.
Megértette, hogy a férje ennyire másként működik, nem rosszul, hanem másként. Külön öröm volt számára a felismerés, hogy a férje éli a saját tulajdonságait, ami azt jelenti, hogy jól érzi őmellette magát. Hiszen, ha stresszes lenne, akkor ugyan megfelelne a feleségnek, de nem természetes, és komfortos érzései lennének, hanem betegeskedne. „Csak” ez elég volt ahhoz, hogy megnyugodjon, és már ennyitől  felragyogott a szerelmes csillogás a szemében. Annyira csekélységnek látszó dolog, de ha nem ismerjük a másik ember viselkedését, működését, és csak önmagunkból indulunk ki, rengeteg galibát okozhatunk magunknak. Mindezek után még azon is dolgoztunk, hogy emlékezzen férje azon tulajdonságaira, amelyek miatt annak idején annyira beleszeretett. A kis feleség, mint egy rózsaszín felhőben úszkáló tini lány búcsúzott el. Mondanom sem kell, a válás már szóba sem került többet.